"Детски песнички за весели празници" - ДГ 65 "Слънчево детство" - София

Отиване към съдържанието

Главно меню:

"Детски песнички за весели празници"

Дейности > Проекти > Erasmus+

ДЕТСКИ ПЕСНИЧКИ ЗА ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
проект по програма Erasmus+, KA210-SCH - Малки партньорства,
с регистрационен номер 2022-BG01-KA210-SCH-000101365

 

От 1 януари 2023 до 1 юли 2024 година се реализира проектът с партньорство на детска градина Psu Yahya Kemal - Skopie от град Скопие, Република Северна Македония и младежката организация "МоКактус" от София, с която вече детската градина е работила по проекта "Кликни и се раздвижи" на Столична община. Целта на проекта е децата от двете държави участници да научат повече за песните, които се пеят по повод различни фолклорни празници. Очакванията са в децата да бъде изградено усещането за близост между двата народа. Това ще бъде постигнато, като между двете детски градини се обменят видеозаписи на музикални изпълнения по повод различни празници. За да се реализира тази дейност, участниците в проекта учители ще бъдат обучени да видеозаснемат и обработват заснетия видеоматериал, като използват цифрова видеокамера,  специализирани микрофони за аудиозапис на терен, зелен/син екран за създаване на виртуално студио, видео осветление, специализиран софтуер.
Обучението за работа по видеозаснемането и обработката ще бъде извършено от младежката организация „МоКактус“
. Учителите преминали обучението ще могат сами да заснемат и обработват различни мероприятия, случващите се на територията на детската градина, както и да създават ефектни виртуални концерти. По този начин във времето ще се създава дигитален медиен архив.
Обработените видеозаписи ще бъд
ат публикувани в платформата eTwinning, където ще бъде създаден проект, който ще допринася за разпространението на постигнатите резултати.

 
 

Първа работна среща по проекта в София

 
 

На 10 и 11 февруари 2023 година в София се състоя първата работна среща по проекта. В нея участваха по двама представители от партниращите организации и 5-ма членове на колектива на ДГ 65 "Слънчево детство". Срещата започна с представяне на всеки от участниците в проекта и организациите, които представляват.
В рамките на срещата бе съставен детайлен план за дейностите за реализация по време на проекта и работен календар. Бяха начертани задълженията на всеки един от партньорите и сроковете за тяхното изпълнение. В края на срещата с всеки от партьорите се подписа договор с анекси, в които се регламентират задълженията, отговорностите и бюджета на съответния партньор.

 
 

Курс за учители "Цифрово видео - основни на видеозаснемането и обработката"

 
 

От 27 април до 01 май 2023 година в град Скопие, Република Северна Македония се проведе обучителен курс за учителите по проекта на тема "Цифрово видео - основи на видеозаснемането и обработката". Обучението се водеше от младежите от Сдружение "МоКактус", а в него участваха 5 учители от ДГ 65 "Слънчево детство" и 6-ма от Psu Yahya Kemal. В рамките на четирите учебни дни обучаемите се запознаха с основни настройки на цифровите видеокамери, които са осигурени в рамките на проекта, различните операторски планове и движения при заснемане, използването на звук при видеозаснемане и обработката на заснетия видео материал чрез специализираната програма DaVinci Resolve. Акцент в обучението бе върху практическата работа, като тя бе насочена към типичните за детската градина мероприятия, които биха се заснели. Специално внимание бе обърнато на видеозаснемането с две камери на тържества. Особен интерес предизвика използването на пулта Atem Mini Pro ISO за миксиране на видеосигналите в реално време и създаване на завършен краен продукт.

 
 

Първите видеоклипове на детските градина са факт

 
 

След повече от два месеца целенасочена работа по видеозаснемане и обработка на материала първи видеоклипове, създадени от учителите вече са факт. Те са заснети с камери Canon от полупрофесионален клас, звукът е записан с микрофони пушка Rode, а обработката е направена в програмата DaVinci Resolve.
Видеоклиповете са публикувани в
YouTube каналите на детските градини, които са достъпни както следва:
- за ДГ 65 "Слънчево детство"
- за детската градина от Скопие.

 
 

Курс за учители "Виртуални дигитални видео продукции"

 
 

От 28 до 31 август 2023 година в град София, се проведе обучителен курс за учителите по проекта на тема "Виртуални цифрови видео продукции". Домакин бе ДГ 65 "Слънчево детство", а обучението се водеше от младежите от Сдружение "МоКактус". В него участваха 6 учители от ДГ 65 "Слънчево детство" и 5-ма от Psu Yahya Kemal (Скопие, Република Северна Македония). В рамките на учебните дни обучаемите се запознаха с основите на работата със син/зелен екран. Те се научиха как да изичстват зеления/синия екран в програма DaVinci Resolve. Акцент в обучението бе върху практическата работа - построяване на сет за снимки на зелен/син екран с необходимото осветление, вмъкването на сигнал от видеокамерата в специализираната програма vMix за обработка в реално време и комбинирането с виртуален фон. Използването на виртуални продукции бе насочено към типичните за детската градина мероприятия, които биха се заснели на виртуален фон. Всеки участник получи пакет от учебни материали, включващ учебни карти и видеоуроци.

 
 

Курс за учители "Създаване на дигитални виртуални сетове за видео продукции"

 
 

От 27 до 29 октомври 2023 година в град София, се проведе обучителен курс за учителите по проекта на тема "Създаване на дигитални виртуални сетове за видео продукции". Домакин бе ДГ 65 "Слънчево детство", а обучението се водеше от младежите от Сдружение "МоКактус". В него участваха 6 учители от ДГ 65 "Слънчево детство" и 5-ма от Psu Yahya Kemal (Скопие, Република Северна Македония). В рамките на учебните дни обучаемите се запознаха с различни възможности за създаване на вирутални сетове, които да се използват при заснемане на виртуални видео продукции. В обучението бе включено и запознаване с платформата Canva, където освен създаването на фонове за виртуални сетове, се представи и направата на постери за тържества, което ще се използва в следващия период на проекта. Всеки участник получи пакет от учебни материали, включващ видеоуроци за работа с програмата Paint.NET, брандирано тефтерче за записки.

 
 
 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню